Het visum Australië aanvragen

Aanvragen verplicht

Bent u van plan om op vakantie of zakenreis te gaan naar Australië? Vergeet dan niet een visum aan te vragen. Reizigers zonder geldig visum worden niet toegelaten voor vluchten richting Australië. Dit geldt voor bijna alle reizigers die niet de Australische nationaliteit hebben. Als u de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, kunt u het visum Australië via deze website aanvragen met een online aanvraagformulier.

Zonder geldig visum kunt u niet naar Australië reizen. Zorg ervoor dat u uw aanvraag tijdig indient, indien mogelijk enkele weken voor vertrek.

Start de aanvraagprocedure

Hoelang duurt het aanvragen van een visum?

Het aanvragen zelf hoeft niet langer dan enkele minuten te duren. Het aanvraagformulier bevat vooral vragen over de contactgegevens en paspoortgegevens van de reiziger. Wanneer de volledige aanvraag is ingediend en betaald, duurt het doorgaans ongeveer vijf werkdagen, voordat het visum wordt toegekend. Het kan in uitzonderlijke situaties echter voorkomen dat een aanvraag langer in behandeling is. Daarom wordt geadviseerd de visumaanvraag direct na het boeken van het vliegticket in te dienen. Het is ook mogelijk al een aanvraag voor het visum Australië in te dienen, voordat het vliegticket is geboekt.

Aanvragen met spoed

Vertrekt u al op korte termijn en heeft u nog geen visum Australië aangevraagd? Als u gebruikmaakt van de spoedprocedure (toeslag: €17,50 p.p.) wordt het visum Australië met 95% zekerheid al binnen een uur toegekend en per e-mail verstuurd. Het document dient te worden geprint en meegenomen op reis.

Kan ik een aanvraag indienen voor een ander?

Als u toestemming heeft van de betreffende reiziger mag u ook voor iemand anders een aanvraag indienen voor het visum Australië. Wel heeft u diens paspoortgegevens nodig om het aanvraagformulier in te kunnen vullen. Kinderen onder 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders om een aanvraag in te mogen dienen; ouders mogen dat uiteraard ook voor hen doen. Dient u een aanvraag in voor een ander? Let er dan goed op dat u geen fouten maakt bij het invullen van het formulier. Als u twijfelt is het verstandig om te stoppen met de aanvraag en de reiziger zelf een aanvraag te laten indienen. Wanneer niet alle gegevens correct ingevuld worden, kan dat erin resulteren dat de aanvraag afgekeurd wordt of dat het toegekende visum ongeldig is. Het kan dan noodzakelijk zijn een nieuwe aanvraag in te dienen om de fout te herstellen. Houd er rekening mee dat de ambassade van Australië geen visumaanvragen verwerkt en evenmin beschikbaar is voor vragen hierover.

Kaart van Australië

Welke variant moet ik aanvragen?

Er zijn verschillende soorten visa voor Australië. In de meeste gevallen voldoet de eVisitor variant. Het is verstandig om altijd even te checken of u aan de voorwaarden van dit visum voldoet of dat u een ander type visum nodig heeft, bijvoorbeeld een ETA Australië; voluit Electronic Travel Authority Australië. Deze variant kan voor dezelfde reisdoelen gebruikt worden als een eVisitor en heeft dezelfde geldigheidsduur. Het ETA is echter een stuk is duurder dan een eVisitor. Het verschil tussen de twee visums is dat het eVisitor alleen door Europese reizigers en het ETA ook door reizigers uit de Verenigde Staten en een aantal Aziatische landen aangevraagd kan worden. Gaat u werken voor een organisatie of bedrijf in Australië? Dan is meestal een specifiek werkvisum benodigd.

Bewaar het visum na toekenning uitgeprint in A4-formaat bij uw paspoort gedurende de gehele reis naar Australië.

Geldigheidsduur visum

Het visum Australië is een jaar geldig. Deze termijn begint op het moment dat het visum wordt toegekend (meestal enkele dagen na het aanvragen). Met het visum Australië mag men onbeperkt het land in reizen (multiple-entry). Langer dan 3 maanden achter elkaar in Australië verblijven is echter niet toegestaan. U kunt zo vaak u wilt een nieuw visum aanvragen, maar u kunt alleen een aanvraag indienen, als u zich nog niet in Australië bevindt.

Voorwaarden en geldigheid

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan reizigers, die online hun visum aanvragen, dienen te voldoen. Allereerst moet het reisdoel zakelijk of toeristisch zijn. Vrijwilligerswerk doen is ook toegestaan. Betaalde werkzaamheden uitvoeren in dienst van een Australische organisatie is echter niet toegestaan. Hier is een werkvergunning of Working Holiday Visum voor nodig. Tevens dient het paspoort nog minimaal een half jaar geldig te zijn bij aankomst in Australië. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan eerst een nieuw paspoort aan alvorens het visum Australië aan te vragen. Het visum is namelijk gekoppeld aan uw paspoort. Zorg er ook voor dat u beschikt over een Nederlandse of Belgische zorgverzekering (afhankelijk van uw nationaliteit). Reizigers met tuberculose mogen niet naar Australië reizen.

Ik voldoe aan de voorwaarden en wil een aanvraag indienen