Voorwaarden & geldigheid

Voorwaarden en geldigheid van het visum Australië

Een visum Australië is voor een bepaalde tijd geldig. Echter is het niet toegestaan om gedurende de geldigheid van het visum aaneengesloten in Australië te verblijven. Wel is het mogelijk om meerdere keren Australië in en uit te reizen. Verder zijn er nog een aantal voorwaarden waar u en uw reisdoel aan moeten voldoen voor het visum Australië kan worden aangevraagd. Check voor het aanvragen goed of u en uw reisdoel voldoen aan de voorwaarden van het visum.

Hoelang is een visum Australië geldig?

Na ontvangst van het visum Australië is dit document nog een jaar geldig. Dit betekent dat u hiermee binnen een jaar meerdere keren in en uit Australië mag reizen, met een maximale verblijfsduur in Australië van 3 maanden per keer. De tijd die tussen het in- en uitreizen zit, mag u zelf bepalen.

Kan ik online een visum Australië aanvragen?

Bijna alle reizigers kunnen een online visum, ofwel een eVisitor, aanvragen. Check het schema met nationaliteiten op de pagina over de eVisitor om na te gaan of u met uw nationaliteit naar Australië mag reizen. De Nederlandse en Belgische nationaliteit vallen hier in ieder geval onder. Er zijn echter een aantal uitzonderingen m.b.t. gezondheid en strafrechtelijk gedrag. Reizigers met specifieke reisdoelen naast vakantie- of bepaalde zakenreizen, worden geadviseerd om voor een andere variant van het visum te kiezen; bijvoorbeeld voor een ETA is echter hetzelfde.

Werken en studeren in Australië

Als u van plan bent om voor een Australische werkgever te werken, kunt u niet met een eVisitor naar Australië reizen. U heeft hier een specifiek werkvisum of Working Holiday Visum voor nodig. Wanneer u vrijwilligerswerk wilt doen in Australië, kunt u wel gebruikmaken van een eVisitor, mits het hoofddoel van de reis een vakantie betreft. Het vrijwilligerswerk mag alleen door u als reiziger worden uitgevoerd als dit werk in een ander geval niet door een Australische werknemer zou worden uitgevoerd, die hiervoor betaald zou krijgen. Op de pagina over werken in Australië wordt hier nog dieper op ingegaan. Met een eVisitor op zakenreis naar Australië is onder een aantal voorwaarden wel weer toegestaan. Meer informatie hierover vindt u onderaan deze pagina.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een eVisitor wanneer u in Australië gaat studeren of een training gaat volgen. Echter mag deze studie of training wel maar maximaal 3 maanden duren. Wanneer de studie of training die u op het oog hebt bijvoorbeeld vier maanden of langer duurt, is het ook niet toegestaan om telkens voor maximaal 3 maanden naar Australië te reizen zodat u deze studie of training alsnog kunt volgen. Voor dit specifieke reisdoel heeft u echt een specifiek studievisum nodig.

Schildpat

Naar Australië met uw kind

Iedereen die naar Australië afreist, heeft een geldig visum en paspoort nodig. Zo ook uw kind. Ook minderjarige kinderen mogen met een geldig visum het land in. Wel moeten beide ouders mee óf dient de ouder of voogd die thuis blijft, schriftelijk toestemming te geven. In een groepsaanvraag voor een eVisitor kan gemakkelijk worden aangegeven dat u samenreist met uw kind. U hoeft op deze manier maar één formulier in te vullen voor het aanvragen van het visum Australië voor u en uw kind.

Voorwaarden m.b.t. uw gezondheid

Wanneer u tuberculose heeft, dient u contact op te nemen met de immigratiedienst om goedkeuring te krijgen voor uw reis naar Australië. De Australische overheid heeft namelijk de voorwaarde ingevoerd dat mensen met tuberculose het land niet in mogen, om zo de Australische inwoners te beschermen.

Heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit, sluit dan voor vertrek een zorgverzekering af in uw thuisland. Het is namelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben als Nederlandse of Belgische reiziger in Australië. Bovendien scheelt dit u extra kosten als er iets met uw gezondheid gebeurt tijdens uw reis. Ook is het verstandig om de European Health Insurance Card aan te vragen als u naar Australië reist. Met deze gratis aan te vragen Card hoeft u de ziektekosten in Australië niet zelf voor te schieten, maar worden deze kosten meteen gedeclareerd bij uw zorgverzekering. Er zijn echter een aantal specialistische behandelingen in ziekenhuizen, particuliere zorginstellingen en tandartspraktijken die hier niet onder vallen. Ook kosten voor ambulancegebruik dient u zelf voor te schieten. Om deze reden wordt tevens aangeraden een reisverzekering af te sluiten.

Voorwaarden m.b.t. gedrag

Heeft u, al dan niet in het verleden, een celstraf opgelegd gekregen en vraagt u zich af of u nog naar Australië mag reizen? Wanneer u niet langer dan 12 maanden (aaneengesloten of bij elkaar opgeteld) celstraf heeft, mag u alsnog naar Australië reizen.

Paspoortvereisten

Als u aankomt in Australië dient het paspoort waarmee u reist en wat gekoppeld is aan uw visum Australië, nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Het is dus belangrijk om voor het aanvragen van uw visum te checken of uw paspoort aan deze voorwaarde voldoet. Zorg er ook voor dat de gegevens die u invult bij het aanvragen van het visum, gelijk zijn aan de gegevens in het paspoort waarmee u naar Australië reist. Als u nu al weet dat uw paspoort voor vertrek of tijdens uw reis naar en in Australië binnen 6 maanden verloopt, vraag dan éérst een nieuw paspoort aan voordat u begint met het aanvragen van een visum. Wanneer u deze volgorde omdraait, zal uw visum namelijk niet meer geldig zijn tijdens uw reis.

Schildpat

Vraag uw visum aan met de gegevens van het paspoort waarmee u gaat reizen. Het visum Australië is namelijk gekoppeld aan uw paspoort.

Op zakenreis naar Australië

Wilt u netwerken, kennismaken met mogelijk potentiële zakenpartners, vergaderen, onderhandelen, overeenkomsten tekenen, beurzen, seminars, conferenties of conventies bijwonen, trainingen volgen of marktonderzoek uitvoeren in Australië en hierbij gebruikmaken van een eVisitor Australië, houdt dan rekening met de volgende voorwaarden:

U kunt een eVisitor Australië aanvragen als u op zakenreis naar Australië wilt, indien deze reis één of meer van onderstaande activiteiten betreft:

  • U wordt voor één of meerdere van bovenstaande doeleinden al dan niet betaald door uw eigen Nederlandse of Belgische werkgever (en dus niet door een Australische werkgever).
  • De in Australië uit te voeren activiteiten mogen u op termijn geld opleveren.
  • U verkoopt geen diensten of producten aan Australische consumenten.